Een steengoed kunstenaar                                           

Bij deze unieke kunstenaar staat de ambacht van de

keramiek  ten dienste van de uitdrukking van zijn artistieke belevingswereld, zijn dromen en zijn emoties. Mens en dier, maar vooral mens, met de figuur van de vrouw voorop, zijn de  onderwerpen van het werk van Jean-Pierre waarin hij zijn  fantasieën en emoties verbeeldt. De emotieve krachten en de

fantasie in de man beheersen zijn werk, nergens is iets te

bespeuren dat verwijst naar de harde rationaliteit die de mens leidt in zijn dagelijkse opdracht tot overleven.

Een beeld kan wel verrassen, maar zal nooit echt choqueren,  nergens is agressie aanwezig. Daar zorgen in de vormgeving de  ronde en bolle vormen en de glooiende lijnen voor.

De ambacht der Kunstkeramiek                           

Voor het maken van de beelden in keramiek zijn drie elementen onmisbaar; als grondstof van het lichaam klei, als afwerking de glazuren, oxiden en pigmenten voor kleur, glans en bescherming en als laatste de onmisbare bakoven.


Jean-Pierre gebruikt voor zijn beelden chamotteklei, wat een ruwe klei is die de beelden hun specifieke ruwe oppervlak bezorgt. Door middel van lange worstjes worden de beelden centimeter voor centimeter opgebouwd.

Na de creatie van het beeld wordt er een eerste keer gebakken.

De decoratieve en beschermende laag wordt gevormd door glazuren en pigmenten. De glazuur zal na het bakken een soort glaslaag vormen die het oppervlak ondoordringbaar maakt. Kleuren kunnen toegevoegd worden door middel van metaaloxides zoals koper- en ijzeroxides.

Voor meer technische informatie verwijzen we u graag naar Jean-Pierre zelf.

De grote finale is uiteraard het bakken in de oven aan een temperatuur van 1200°C. Grotere beelden worden in stukken tot 90 cm gesneden en nadien weer geassembleerd.


Een vlaams emotionist                                         

Als jong kunstenaar maakte hij deel uit van de Vlaamse  Emotionisten. Dit was een groep jonge Oost-Vlaamse  kunstenaars die zichzelf definieerden als mensen die naar een ongeblaseerde innerlijke grootheid en innerlijke rijkdom streven en dit door belangstellingte tonen voor het zuiver menselijke, de innerlijke beleving en de verhouding voor wat was, wat is en wat komen zal.

De Vlaamse Emotionisten breken niemand af want zij

zien ieder kunstenaar als een mens die werkt naar

eigen ingeving en naar geestelijke mogelijkheid. Innerlijke grootheid als kunstenaar en pretentieloze eenvoud.

Zeker een kijkje waard dus!

Kunstatelier De Averulle